Oorzaken

De oorzaken van vroegtijdig optredende perceptieve slechthorendheid of doofheid kunnen in drie categorie├źn onderverdeeld worden, al naar gelang het tijdstip van optreden van het gehoorverlies. We onderscheiden pre- en perinatale oorzaken (congenitaal of aangeboren gehoorverliezen) en postnatale oorzaken (verworven gehoorverliezen).

Een auditieve beperking kan dus genetisch bepaald zijn, aangeboren zijn. Zo zijn meningitis (hersenvliesontsteking) en rubella (rode hond) twee bekende voorbeelden die voorkomen tijdens de zwangerschap.
Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door een ziekte , of door een onbekende oorzaak (vooral tijdens de zwangerschap en geboorte).
Verder kan het ook voorkomen door veroudering. Ouderdomsdoofheid of presbyacusis treedt geleidelijk aan op naarmate men ouder wordt.
Ten slotte kan het ook een gevolg zijn van lawaaibeschadiging, door kortstondig aan veel lawaai blootgesteld te worden of door meerdere keren in aanraking te komen met lawaai.

Bij prelinguale doven zijn rubella en meningitis de belangrijkste oorzaken van hun doofheid. Bij plotselinge postlinguale doofheid is dit ook meningitis maar bij geleidelijke postlinguale doofheid zijn de erfelijke factoren de oorzaak.1

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License